Baciul moldovean, omort nca o data

stana_De la 1 ianuarie 2009, stnele de oi trebuie s se transforme n SRL-uri, iar ciobanii, n capitalisti de soi. Desi au ncercat nlturarea Ordinului nr. 111, care reglementeaz vnzarea direct n piete, cresctorii de ovine au obtinut doar o psuire, pn la 1 februarie. Dup aceast dat, micii productori care nu se vor conforma normelor igienice impuse de Uniunea European vor primi sanctiuni. Potrivit noilor cerintele, oierii trebuie s investeasc n camere moderne de procesare si depozitare a laptelui si s aib posibilitti de dezinfectare a ustensilelor. Marfa scoas la comercializare (brnz, urd, carne de miel) trebuie ambalat si etichetat cu date privind localitatea de productie, denumirea produsului, data fabricrii etc. Mai mult, sefii de stn trebuie s monitorizeze deseurile si s detin documente care s indice sntatea animalelor. Toate bune si frumoase, numai c, din cele 490 de stne din judetul Vaslui, numai 10% se pot alinia, imediat, normelor de prelucrare si depozitare. Restul, ar trebui s-si trimit cinii acas si mult ncercatele mioare, la abator. Numai asa, odat cu integrarea, vom ajunge s ne desftm cu brnz cu mucegai din Franta si telemea de Olanda. Pentru oierii vasluieni, care triesc exclusiv de pe urma pstoritului, buciumul a nceput s sune cu si mai mare jale. De data aceasta, n turmele de mioare nu dau nval ttarii sau cine stie ce boli necurate. Cei care bat la portile stnelor sunt oficialii de la Bruxelles, cu traista burdusit de norme europene. Si, din pcate, gndurile lor nu sunt tocmai pasnice. Potrivit directivelor europene, adoptate de oficialittile romne cu o vitez greu de explicat, de la data de 1 ianuarie 2009, ciobanii autohtoni trebuie s se transforme n niste capitalisti de ras. Normele de conduit ale noului „folclor comunitar” cu referene precum „baciul cu articolul” sunt prev- zute cu strictete n Ordinul nr. 111, care reglementeaz vnzarea direct n piete a produselor de origine animal. Conform documentului, cresctorii de ovine nu vor mai putea comercializa produsele obtinute (lapte, brnz, urd, carne de miel) dect n niste conditii igienice ireprosabile. Pentru a corespunde noilor cerinte, fiecare proprietar de stn va trebui s demareze o serie de investitii, care s aduc stna tradit ional la standarde occidentale. Printre schimbrile minime obligatorii se numr: nregistrarea activittii la directiile sanitar-veterinare; marfa scoas la vnzare trebuie ambalat si etichetat cu informatii despre numele produc torului, localitatea de productie, denumirea produsului si data obtinerii acestuia; asigurarea conditiilor de igien n prelucrarea si depozitarea produselor. Toate bune si frumoase, numai c din cele peste 490 de stne, care au mai rezistat pe teritoriul judetului Vaslui, vor putea s se conformeze noilor solicitri cel mult 10%. Restul, vor trebui s-si trimit cinii acas si oile mult ncercate la abator.

Traditia, pus la pmnt Pe lng

„asasinarea” casului strmosesc, din cauza neadaptrii unor directive comunitare la realitt ile din tar, risc s fie distruse ntr-un mod „gloris” si unele valori traditionale inestimabile. Cresctorii de animale sustin c graba de a implementa solicitrile UE nu se explic, deoarece pn acum nu s-a auzit despre toxiinfectii alimentare provocate de brnza sau urda cumprate din piat. Mai mult, pentru implementarea unor astfel de norme, trebuie s se tin cont si de impactul social a actiunii. La nivelul judetului Vaslui, de pe urma celor peste 200.000 capete de ovine triesc numeroase familiii, sau chiar bucti ntregi de sate. n conditiile n care acesti crectori de animale nu vor mai avea posibilitatea desfacerii mrfii, ei vor fi trecuti direct n rndul somerilor fr indemnizatie. De asemenea, pentru o minim investitie n vederea modernizrii stnilor ciobanii au nevoie de bani, iar, n acest moment, bncile nu se nghesuie s acorde credite. Nu n ultimul rnd, pe timpul desfsurrii unei astfel de „revolutii”, trebuie protejat ntreg patrimoniul n vederea posibilittii practicrii turismului la stni. De altfel, n vestul Europei (Spania), acest tip de turism este foarte apreciat si adun fonduri importante la bugetele locale.

Rgazul de o lun a cam trecut

Pentru a nu crea probleme sociale deosebite, Directia Sanitar Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Vaslui a demarat o campanie de informare n teritoriu. Astfel, primriile, medicii veterinari din circumscriptiile veterinare, alte institutii abilitate vor face o informare activ n rndul productorilor, cu privire la noile cerinte legale. Conducerea DSVSA Vaslui a precizat c, pentru moment, nu vor fi aplicate sanctiuni, iar situatia este monitorizat n permanent. ns, din data de 1 februarie, productorii care nu vor respecta normele ordinului vor fi sanctionati. „Brnza trebuie procesat n vase curate, care s poat fi dezinfectate, la fel si ustensilele care sunt folosite. Totodat, nc- perea unde se colecteaz si prelucreaz laptele trebuie s fie curat si s existe posibilitatea unei dezinfect ii si acolo s intre numai ciobanul. Marfa finit trebuie depozitat n conditii optime, pentru ca clientul s poat cumpra un produs sntos”, a spus reprezentantul DSVSA Vaslui. La rndul lui, Attila Miklos, directorul Oficiului pentru Ameliorare si Reproductie n Zootehnie Vaslui, a spus c, valorificarea produselor ntr-o form organizat reprezint o surs fantastic de venituri pentru cresctorii de ovine. ns, normele UE trebuie aplicate n asa fel nct, stnele s nu fie omorte. „Asociatiile profesionale trebuie s aib un comortament lucrativ, s contracteze credite si s se implice pe ntreg lantul de productie: de la centrele de colectare si pn la punctele de comercializare”, a spus Attila Miklos.

1 COMENTARIU

  1. Poate nu vor mai fi vazute acele stini – tirle peste tot. Ma deranjeaza in primul rind faptul ca acei intreprinzatori – ciobani s-au cum daracu sor mai fi chemind, nici prin cap nu le trce sa aibe la stina apa wc tifon s.a..m.d. Cind te gindesti ca noi cumparam la niste preturi astronomice brinza pe piata, care provine de la acei mizerabili si toate acestes sub controlul „strict:” al DSV.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.