Ani ntregi fara simptome

n stadii initiale, boala cronic de rinichi nu are simptome. Ea poate fi ns usor depistat atunci cnd ne facem investigatii curente. Clereance-ul de creatinin ar trebui s ne spun dac avem sau nu probleme cu functia renal. Depistat la timp si tratat corespunz tor, boala cronic de rinichi ne poate feri de dializa sau de alte complicatii. Pn n urm cu 10 ani, bolile renale erau etichetate ca boli grave, extrema lor fiind insuficienta renal cronic terminal n care viata nu mai este posibil dect prin dializ. Ceea ce a devenit evident n urm cu 10 ani a fost urmtorul fenomen: ntre 10 si 11% din populatie sufer de afectare renal. La aceast constatare s-a ajuns lund n calcul functia renal care este evidentiat de ceea ce numim clereance de creatinin. Initial s-a pornit de la un studiu epidemiologic realizat n urm cu 10 ani n Statele Unite ale Americii. Autorii studiului au constatat cu suprindere ca ntre 10 si 11% din sutele de mii de pacienti cuprinsi n studiu au ceea ce se numeste afectare renal. Si au numit-o boal cronic de rinichi. Apoi au constatat c 1 din 10 persoane din populat ia general are aceast boal cronic de rinchi. De asemenea, n ultimii cinci ani s-a constatat o usoar modificare a functiei renale n sensul negativ. ncadrarea n aceast boal cronic de rinichi confer de departe cel mai important scor de prognostic negativ n toate patologiile: diabet, hipertensiune sau n alte boli cardiovasculare. De exemplu, a avea o creatinin usor modificat – nu vorbim de valori mari – un clereance de creatinin usor modificat – reprezint un semn de ru augur pentru bolnavii cardiaci. Mai ales dac acest lucru nu este vzut si tratat corespunztor la timp. Practic, n momentul de fat, toate societ- tile mari medicale din lume si-au dat mna si au scos ghiduri n care afirm c este obligatoriu s se calculeze aceast functie a rinichiului. C aceast boal cronic de rinchi reprezint una din marile probleme de sntate ale secolului XXI. Asistm la o ntreag modificare de concepte medicale. Astfel, o boal care era de ultraspecialitate devine o problem de sntate public. Ideea principal este de a depista pacientii cu boal cronic de rinichi nc din stadiile intiale si de a impune o schem terapeutic pentru ca acestia s nu ajung la dializ sau s nu moar din cauza complicatiilor dac mai au si alte afectiuni asociate.

Rinichiul curt organismul de toxine

Boala cronic de rinchi este un termen de tip pubel. Rinchiul este organul poate cel mai bine irigat din corp, prin care trec toate insultele initiale din viata noastra de zi cu zi. Practic, rinichiul curt organismul de toxine. Si e firesc s fie un rezonator extraordinar pentru alte patologii. Si de asta multe alte patologii influenteaz rinichiul: cum ar fi hipertensiunea, diabetul, sindromul metabolic etc. Iar acum medicina este mult mai perfomant. Datorit acestui fapt, pacientul trieste mai mult si atunci el va suferi mai multe insulte. Si trieste mai mult, cu mai multe boli si mai multe medicamente. Toate acestea se cumuleaz.

Ce valori ale analizelor ar trebui s ne aduc la medic

Cu ocazia oricrei investigatii medicale pentru o angajare, pentru o patologie banal intercurent sau pentru o patologie cronic, este bine s ne uitam si la valoarea functiei renale. Aceasta se calculaez corect printr-un clereance de creatinin. n momentul n care exist o anomalie, este bine s lum legtura cu medicul de familie sau cu nefrologul. Astfel, ar trebui s ne ngrijoreze un rezultat la creatinin mai mare de 1,2 la femei si peste 1,4 la brbati; de asemenea, orice proteinurie – orice prezent de proteine n urin – este anormal; si, cel mai important, orice clereance de creatinin sub 60 impune obligatoriu o vizit la nefrolog. n stadiile initiale ale bolii exist foarte multe strategii de optimizare a afectrii renale. Chiar dac nu putem vindeca rinchiul, reusim s reducem foarte mult rata de deteriorare a acestuia. Dac boala cronic de rinichi este tratat din timp, aceast rat de deteriorare a functiei renale rmne foarte mic si evolueaz foarte lent. Binenteles, strategiile de abordare ale afectiunii sunt stabilite de specialist n functie de circumstante, deoarece fiecare pacient este o individualitate.

„Boala” unei societti moderne

ntreaga populatie ar trebui s nteleag importanta investiga- tiilor de rutin si faptul c acestea pot semnala din timp existenta bolii cronice de rinichi. Oricine si face analize medicale din diverse motive ar trebui s fie atent si la rezultatele din dreptul creatininei. Asta pentru c, desi aparent sntos, e posibil ca respectivul s aib probleme cu functia renal si boala cronic de rinichi s fie ntrun stadiu initial. Stadiu n care „boala nu doare”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.