Cum sa ramâi in forma maxima, de sarbatori

0
421

Medicii din cadrul Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui stiu, din experienta anilor trecuti, cã, în perioada sãrbãtorilor de iarnã, o parte a populatiei se preteazã la excese sau practici care, în cele din urmã, îi transformã în victime. „Consumul exagerat de alcool din aceastã perioadã aduce, anual, de sãrbãtori, zeci de persoane cu pancreatite, coloecistite si ulcere perforate. Si, tot pe fondul consumului de alcool, în aceastã perioadã avem printre pacienti mai multe persoane agresate decât în restul anului. O altã categorie o reprezintã persoanele care folosesc petarde si articole explozive si se rãnesc în timpul manevrãrii acestora“, spune dr. Ovidiu Pavel, medic primar chirurg. Un semnal de alarmã în acest sens trage si dr. Augustin Ilies, medic primar în chirurgie pediatricã: „Am avut, în anii trecuti, copii care au suferit accidente cumplite din cauza petardelor si artificiilor: degete zburate, carne sfâsiatã si arsã si chiar un copil de 10 ani cãre a fost lovit în fatã de un astfel de obiect si a fost complet desfigurat. În primul rând, pãrintii sunt cei cãrora vreau sã le lansez apelul de a fi atenti unde si cu ce se joacã copiii lor“. Evident, cei mai multi dintre pacientii adusi într-un spital în perioada sãrbãtorilor ajung în Unitatea de Primire Urgente (UPU). „În aceasta perioadã, organismul nu trebuie supraîncãrcat cu alimente greu digerabile, reprezentate în mod special de carnea de porc sau alte produse de sezon (cârnati, caltabos, slãninã, tobã etc.). Aceste preparate trebuie consumate în cantitãti moderate si în nici un caz la masa de searã. Este bine sã se înlocuiascã prãjirea alimentelor cu alte moduri de preparare, mai sãnãtoase: fierbere, grãtar, coacere la cuptor. Persoanele cu hipertensiune, cardiacii si cei cu afectiuni renale trebuie sã evite alimentele sãrate, iar hepaticii – consumul de alcool. Si, sub nici o formã, persoanele cu afectiuni cronice sã nu renunte în aceastã perioadã la tratamentul prescris de medicul curant“, recomandã dr. Carmena Piseru, seful UPU Vaslui. În paralel, si Autoritatea de Sãnãtate Publicã (ASP) Vaslui recomandã populatiei acordarea unei atentii deosebite si a unei griji permanente în ceea ce priveste starea de sãnãtate. „Carnea trebuie sã fie verificatã din punct de vedere sanitar- veterinar, întrucât existã pericolul aparitiei trichinelozei. Prin continutul crescut de zahãr, grãsimi si chiar sare, dulciurile si produsele de patiserie reprezintã factori de risc pentru diabetul zaharat, hipertensiune arterialã si obezitate si, din acest motiv, consumul lor trebuie limitat. O atentie mãritã trebuie acordatã consumului de alcool. Se recomandã ca în aceastã perioadã alimentat ia sã fie cât mai diversificatã, cuprinzând zilnic cereale (200- 350 g pâine integralã), legume (minim 300 g), fructe (min. 450 g), lapte si derivate (500 ml lapte sau iaurt). Aportul de lichide trebuie sã fie de minim 1.500 ml pe zi (apã, ceaiuri de plante neîndulcite), iar alimentele trebuie sã aibã termenul de garantie afisat pe ambalaj“, precizeazã Mihaela Vlada, purtãtor de cuvânt în cadrul ASP Vaslui. Pentru ca organismul sã functioneze la capacitate optimã, pe lângã o alimentatie cât mai echilibratã se recomandã practicarea exercitiului fizic de cel putin trei ori pe sãptãmânã (mers pe jos, exercitii de înviorare, alergat, schi, patinaj etc). O recomandare la fel de importantã este ca oamenii sã mãnânce câte putin, de mai multe ori pe zi, fie si la un interval de trei ore si, obligatoriu, una din mese sã fie alcãtuitã numai din fructe. „Este total contraindicat consumul, la o singurã masã, a produselor cu maionezã, icre, cârnati, salatã boeuf, piftie, sarmale, carne de porc si dulciuri concentrate. Trebuie scoase complet din alimentatia acestor zile produsele îmbibate în grãsime (cum ar fi merdenelele, pateurile si produsele în foietaj, alunele, stixurile sau chipsurile). Bãuturile alcoolice pot fi consumate în functie de alimentele ingerate, dar nu în cantitãti exagerate“, mai spune Mihaela Vlada. Pentru diabetici, mesele din perioada sãrbãtorilor de iarnã trebuie sã se încadreze în recomandã rile fãcute de medic, iar prãjiturile nu trebuie sã continã zahãr.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.